JARAK ANTARA DUA HATI.

Assalamualaikum. Jom share something pagi ni :-)

-----------------------------------------------------

One day, seorang cikgu bertanya pada muridnya,

Kenapa masa seseorang tu marah, dia mesti menjerit jerit dekat orang yang dia marah tu?”

Sorang murid yang dah kira lama berfikir lantas menjawab,

“Emmm, sebab dia dah geram sangat. Tu yang jerit kuat kuat tuuu”

“Tapi....” 

Cikgunya tanya lagi..

“Orang yang dia marah tu dekat je dengan dia. Tak jauh pun. Kenapa perlu nak terjerit jerit pulak?”

Almost all of the answers be given by the murid was logically *menurut diorang*. But no ones yang dapat jawab and puaskan hati cikgu tu. 

Then the cikgu said, 

“Semasa dua orang sedang berada dalam keadaan yang marah, jarak antara hati dorang sangat jauh even luaran dan jasad dekat aje sebenarnya. Sebab tu, diorang menjerit jerit bila bercakap.
Yang peliknya, semakin diorang menjerit,, semakin jadi marah pulak diorang and sendirinya jarak hati antara diorang jadi lebih lebih jauh lagi. Sebab tu diorang terpaksa menjerit lebih kuat and keras lagi (-____-)"

Si guru meneruskan keterangannya

“Sebaliknya, apa yang terjadi pada dua orang hati yang sedang jatuh cinta? ♥ 
Mereka tak menjerit-jerit, mereka berborak bercakap dengan perlahan. Even perlahan, mereka masih dapat dengar and faham dengan jelas (^__^)"

"Mengapa macamtu?” Si cikgu tanya sambil perhatikan gelagat anak murid-muridnya.

Mereka kelihatan berfikir panjang namun tiada seorang pun yang berani memberikan jawapan.

“Sebab hati mereka begitu dekat, hati mereka tak berjarak. Sepatah kata pun tak perlu diucapkan. Sebuah pandangan mata saja cukup membuat mereka memahami apa yang ingin mereka sampaikan.”

                                           ----------------------------------------------------- 

P/S : Bila kita tengah marah, jangan lah bagi peluang pada hati kita untuk ciptakan jarak. Lebih lebih lagi mengucapkan kata yang mendatangkan jarak antara hati kita. Disaat itu belaku, diam adalah jalan yang terbaik. Sebab hanya dengan sedikit waktu, InsyAllah ianya dapat membantu kita untuk menyelamatkan hati  dari membenci dan dibenci :-)

3 comments:

Nur Jumiatul Hidayah ♥ said...

akhirnya it's not private :)
me miss you :')

bukan retis said...

cerita yg logik. best2 ! :)

nidd said...

waww... menusuk kekalbu citer awk nie... Btol..btol..btol..